Artikel uit De Gelderlander van 12 januari 2009

Paradijs voor schaatsliefhebber

ELDIK - De schaatsbaan van Eendracht '68 in Eldik was afgelopen weekend een waar paradijs voor de schaatsliefhebber.


Schitterend ijs, stralend weer en toch niet te druk met schaatsers. Jong en oud meldde zich zaterdag massaal bij de put om een toerrocht te rijden. Het gros koos voor de kortste afstand van tien kilometer om een medaille in de wacht te slepen. De echte doorzetters reden de afstand van vijftig kilometer. Er tussenin, 25, was ook nog mogelijk. foto Jan Bouwhuis

Artikel uit De Gelderlander van 30-06-2005

Nieuw leven voor bijna verloren Eldikse ijsclub


Door FRED EGGINK


ELDIK - De bestuursleden van ijsclub Eendracht '68 in Eldik moeten hard nadenken wanneer er voor het laatst geschaatst is. De baan op de kolk werd verpest voor de campingeigenaar. Maar er is nieuws.

In hartje zomer een ijsbaan aanleggen. Het gebeurde gisterochtend in Eldik.
En eindelijk kunnen de bestuursleden weer eens lachen, want jarenlang was het huilen met de pet op.

Niet alleen vanwege het ontbreken van schaatswinters, maar vooral door de constante ruzies met buurman camping 't Zand, die de kolk voor een groot deel dempte.
Wat ooit het Alma Ata (een bekend Russisch schaatsstadion) van de Betuwe werd genoemd, stond al enige jaren droog. We wilden eigenlijk stoppen, dit had geen enkele zin meer, vertelt Henk van de Voort, mede-oprichter en bestuurslid.

We hebben de laatste jaren ook al geen contributie meer opgehaald. De kolk was te diep geworden, het duurde gewoon te lang voor het dichtvroor. Bovendien hebben we last van stromingen gekregen. Ik heb me altijd verschrikkelijk kwaad gemaakt over het dempen van de kolk. Je voelt je als vereniging en als mens machteloos tegen zo'n wanbeleid van de overheid. Maar goed, laten we nu maar weer vooruitkijken.

De oplossing is nu gevonden: een nieuwe baan, pal langs de kolk. Afgeschermd met een laagje folie om het water vast te houden. De afmetingen mogen dan beperkt zijn (78 bij 32 meter), maar dat is juist de bedoeling, aldus secretaris Bert Hesselink. Het moet een nostalgisch baantje worden, klein en gezellig. Daar gaat het om, we willen dat de jeugd weer op de schaats komt.

Jaap Hermsen, ook al zo'n doorgewinterd bestuurslid: En als het hard en wat langer gaat vriezen, kunnen we misschien weer de kolk op. Gelukkig is er een nieuwe eigenaar van de camping, die heeft het beter met ons voor. We gaan in ieder geval overleggen.

Terug naar het nieuwe baantje, dat deze winter het decor moet vormen van ijspret. Als de weergoden tenminste een beetje meezitten. Een mooi rondje langs statige populieren, die allemaal blijven staan, en met de kolk dus als panorama.

Trude van Versendaal van de Rabobank Betuwe valt de eer te beurt als eerste de zandhopen aan de kant te schuiven. We hebben een speciaal fonds voor goede doelen. Wij vinden dit zo'n goed initiatief, dat we er 8.500 euro in stoppen. Het is goed voor de leefbaarheid en het stimuleert de jeugd. De totale kosten bedragen ongeveer 30.000 euro. Een deel komt van de vereniging zelf, de rest is van sponsors. Verder moet zelfwerkzaamheid de kosten drukken.

Jan van Giessen en Antoon Vink, mensen van het eerste uur, kijken vol enthousiasme naar de verrichtingen: Dit is een nieuw begin, prachtig. Dat hadden we vorig jaar nog niet kunnen denken. Stiekem hopen ze dat de Eldikse baan de primeur krijgt: de baan waar je als eerste kunt schaatsen in de regio. Weliswaar niet op de kolk, maar op het nieuwe rondje.

 

Artikel uit De Gelderlander van 17-06-2005

Folie moet ijsclub Eldik verzekeren van schaatsijs

Door onze verslaggeefster


ELDIK - IJsclub Eendracht '68 uit Eldik is het zat. Al jaren kunnen de leden van de club niet op de eigen ijsbaan schaatsen. Folie moet een oplossing bieden.

De ijsclub wachtte de afgelopen winters tevergeefs op het dichtvriezen van de kolk waarop de leden schaatsen. In 2002 begon de ellende met het water. De eigenaar van camping 't Zand dempte een deel van de kolk, maar verdiepte ook een deel. Eerst stond er tachtig centimeter water, nu is de plas vier meter diep.

Voor de ijsclub, met rond de duizend leden, betekende dit sindsdien geen enkele dag ijs, vertelt Johnny van de Voort, lid van de Technische Commissie. Het water bovenin de kolk koelt af, het water onderin blijft warm. Dat gaat circuleren waardoor er geen stabiele ijsvloer ontstaat.

Vorig jaar besloot het bestuur het heft in eigen hand te nemen. Er moest een eigen baan komen naast het clubgebouw. De grond is van de gebroeders Hermsen, leden van het bestuur. Inmiddels heeft de club genoeg sponsors en geld (er is zo'n 30.000 euro nodig) om daadwerkelijk te starten.

Een stuk folie van 200 tot 300 meter lang en 75 meter breed moet ervoor zorgen dat er deze winter wel ijs ligt in Eldik. De folie komt zo'n tien centimeter onder maaiveld te liggen. Er bovenop komt zand, want er moeten wel schapen kunnen lopen.

Tegen november laat de club het weiland onder water lopen. Van de Voort: Het water kan door de folie niet weg en kan sneller bevriezen. Het is vooral leuk voor de jeugd. die kan na school een baantje komen trekken.

Voor zover Van de Voort weet is de Eldikse ijsclub de enige in de regio die met de folie werkt. Het idee kwam van leden in de club. We zijn natuurlijk al sinds 1968 bezig met ijs maken. Verder hebben we mensen die verstand hebben van grondverzet en schaatsers die wedstrijden hebben gereden. De kennis is er.

Elk jaar is het weer een strijd welk dorp als eerste een tocht op natuurijs weet te organiseren. Van de Voort lacht: Die primeur gaan wij natuurlijk graag overnemen. Maar dat lukt niet. Die clubs pompen ijskoud water in een tank en bouwen dat laagje voor laagje op. Het voordeel is dat je snel kunt schaatsen, het nadeel dat je de volgende dag weer opnieuw kunt beginnen.

Naast het clubhuis liggen de hopen grond al klaar. Je moet wel een recht veld hebben natuurlijk, dus we beginnen met het gelijktrekken van de grond.

De nieuwe eigenaar van de camping heeft aangegeven de kolk te willen herstellen. Van de Voort wil er met hem over praten. Dat kost tijd. Dus starten we met de nieuwe baan.

>